arkusz maturalny

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
89hunter92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 29 gru 2009, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: małopolskie
Podziękował: 25 razy

arkusz maturalny

Post autor: 89hunter92 »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \left|1 - 4sin (x- \frac{ \pi }{4}) \right| = 1}\) dla \(\displaystyle{ x \in <0;2 \pi >}\).
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

arkusz maturalny

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ 1 - 4sin (x- \frac{ \pi }{4}) = 1 \vee 1 - 4sin (x- \frac{ \pi }{4}) =-1}\)
\(\displaystyle{ sin(x- \frac{ \pi }{4}) =0}\)
A to umiesz rozwiązać

\(\displaystyle{ 1 - 4sin (x- \frac{ \pi }{4}) =-1}\)
\(\displaystyle{ 4sin (x- \frac{ \pi }{4})=2}\)
\(\displaystyle{ sin (x- \frac{ \pi }{4})= \frac{1}{2}}\)
A to też umiesz rozwiązać
wudoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 sty 2009, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

arkusz maturalny

Post autor: wudoka »

Mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{12}}\). Teraz mam problem z wyznaczeniem pozostałych rozwiązań...
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 37 razy

arkusz maturalny

Post autor: Mikhaił »

jeszcze \(\displaystyle{ \frac{5}{4}\pi}\) i \(\displaystyle{ \frac{13}{12}\pi}\)
wudoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 sty 2009, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

arkusz maturalny

Post autor: wudoka »

Mógłbyś pokrótce wyjaśnić, skąd się bierze \(\displaystyle{ \frac{5}{4}\pi}\) i \(\displaystyle{ \frac{13}{12}\pi}\)?
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 37 razy

arkusz maturalny

Post autor: Mikhaił »

podstaw pod x i wychodzi
wudoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 sty 2009, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

arkusz maturalny

Post autor: wudoka »

Co mam pod x podstawić i w którym równaniu? Sory, że tak nie kumam za bardzo.
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 37 razy

arkusz maturalny

Post autor: Mikhaił »

chodzi o to zeby znalesc takiego x zeby spelnial rownanie \(\displaystyle{ sin (x- \frac{ \pi }{4})= \frac{1}{2}}\)

w tym wyszlo \(\displaystyle{ \frac{13}{12}\pi}\)
wudoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 sty 2009, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

arkusz maturalny

Post autor: wudoka »

Z tego to mi właśnie wyszło \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{12}}\)...
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 37 razy

arkusz maturalny

Post autor: Mikhaił »

a czy dwoch rozwiązan nie moze byc?
wudoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 sty 2009, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

arkusz maturalny

Post autor: wudoka »

Widzę, że się nie rozumiemy. Mam dwa rozwiązania z czterech w tym całym równaniu. Nie wiem co mam dodatkowo zrobić, żeby te pozostałe dwa rozwiązania otrzymać i w tutaj jest mój problem.
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 37 razy

arkusz maturalny

Post autor: Mikhaił »

najlepiej to jest narysowac sobie przebieg sinusoidalny, zaznaczasz na nim np ta \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
masz przedział od \(\displaystyle{ 0,\pi}\) i widzisz ile jest rozwiązań, gdyby nie bylo przedziału \(\displaystyle{ 0,\pi}\)
to do rozwiązań dodajesz \(\displaystyle{ k\pi}\) , rozumiesz juz?
wudoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 sty 2009, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

arkusz maturalny

Post autor: wudoka »

Ale jak sobie narysuje wykres sinusoidy, zaznaczę \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) i próbuję odczytać z wykresu, to drugim rozwiązaniem wydaje mi się \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{4}}\), a jak zaznaczę \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{12}}\) to \(\displaystyle{ \frac{7\pi}{12}}\), co jest błędnym wynikiem...
A, i czemu dodawać \(\displaystyle{ k\pi}\), a nie \(\displaystyle{ 2k\pi}\)?
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 37 razy

arkusz maturalny

Post autor: Mikhaił »

ale to nie zaznaczasz \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) tylko \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i na tej podstawie zaznaczasz rozwiązania.Moze być i \(\displaystyle{ 2k\pi}\) zalezy kto jak oznacza półokres xD
wudoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 sty 2009, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

arkusz maturalny

Post autor: wudoka »

No, ale ta \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) to na osi y, a \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) oś x, czy inaczej jest?
ODPOWIEDZ