rozawiązanie nierówności trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kaczanga87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża

rozawiązanie nierówności trygonometrycznej

Post autor: kaczanga87 »

mam problem z rozwiązaniem tej nierówności. Mógłby ktoś spróbować mi pomóc?

\(\displaystyle{ \sin 2\alpha \ + \ \tg \alpha \geqslant 2}\)
cienkibolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 17 mar 2009, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

rozawiązanie nierówności trygonometrycznej

Post autor: cienkibolek »

\(\displaystyle{ sin2 \alpha}\) zamień na \(\displaystyle{ 2sin \alpha cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha}\) zamień na \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
a następnie \(\displaystyle{ sin \alpha}\) lub \(\displaystyle{ cos \alpha}\) zamień na to drugie z jedyni trygonometrycznej i dostaniesz chyba zwykłe równanie wielomianowe
ODPOWIEDZ