Witam mam problem bo nie rozumiem tego zadania.
1.Mając dane: tg \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ -\frac{2}{5}}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) nalezy (\(\displaystyle{ 270^{o}}\),\(\displaystyle{ 360^{o}}\))
Oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
I mam pytanie czy za kazdym razem musze obliczyc wszystkie funkcje sin,cos,tg,ctg??
O co chodzi ze tym ze \(\displaystyle{ \alpha}\) nalezy(\(\displaystyle{ 270^{o}}\),\(\displaystyle{ 360^{o}}\))??
Ma to wpływ na cos?
Pozdrawiam
Funkcje trygonometryczne-obliczanie funkcji kąta
- delirioum
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jelenia Góra/ Lelystad
- Pomógł: 11 razy
Funkcje trygonometryczne-obliczanie funkcji kąta
Oczywiście że ma wpływ jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) nalezy do tego przedziału to znaczy że rozpatrujemy IV ćwiartkę (tylko cosinus jest w tej ćwiartce dodatni)
\(\displaystyle{ \tg \alpha}\) =\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\) = \(\displaystyle{ - \frac{2}{5}}\)
więc
\(\displaystyle{ \ctg \alpha}\)=\(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha }}\)= \(\displaystyle{ - \frac{5}{2}}\)
i rozwiązuje układ równań :
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin^{2} \alpha - \cos^{2} \alpha =1 \\ \sin \alpha = \frac{-2\cos \alpha }{5}\end{cases}}\)
przy czym musisz odrzucić odpowiedź przy dodatnim sinusie i odrzucić odpowiedź przy ujemnym cosinusie
Mam nadzieje,że sobie poradzisz w razie problemów odpisze
\(\displaystyle{ \tg \alpha}\) =\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\) = \(\displaystyle{ - \frac{2}{5}}\)
więc
\(\displaystyle{ \ctg \alpha}\)=\(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha }}\)= \(\displaystyle{ - \frac{5}{2}}\)
i rozwiązuje układ równań :
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin^{2} \alpha - \cos^{2} \alpha =1 \\ \sin \alpha = \frac{-2\cos \alpha }{5}\end{cases}}\)
przy czym musisz odrzucić odpowiedź przy dodatnim sinusie i odrzucić odpowiedź przy ujemnym cosinusie
Mam nadzieje,że sobie poradzisz w razie problemów odpisze
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 9 lut 2009, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 3 razy
Funkcje trygonometryczne-obliczanie funkcji kąta
czyli zawsze musze obliczyc ile wyjdzie cos,sin,tg,ctg??
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Funkcje trygonometryczne-obliczanie funkcji kąta
Tak zawsze, przydatny jest tu kultowy wierszyk ;'~)
w I wszystkie funkcje są dodatnie, w II tylko sinus, w III tg i ctg a w IV cosinus.
w I wszystkie funkcje są dodatnie, w II tylko sinus, w III tg i ctg a w IV cosinus.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 9 lut 2009, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 3 razy
Funkcje trygonometryczne-obliczanie funkcji kąta
OK rozumiem a potem jak mam obliczone ten sin,cos,tg,ctg to co potem? Co mam zrobic dalej? z tym przedziałem?