Dla jakich wartości parametru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

Dla jakich wartości parametru

Post autor: yoana91 »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) punkt przecięcia się prostych o równaniach \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{6 \alpha }x +1}\) , \(\displaystyle{ y= \frac{1}{8 \alpha }x+ \frac{1}{8}}\) należy do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y=sin \alpha}\) ?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, o 12:22 przez yoana91, łącznie zmieniany 1 raz.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Dla jakich wartości parametru

Post autor: Chromosom »

znajdź punkt przeciecia \(\displaystyle{ x_0}\) prostych traktując \(\displaystyle{ \alpha}\) jak stałą, żeby punkt przecięcia prostych należał do \(\displaystyle{ y=\sin x}\), musi zachodzić \(\displaystyle{ -\frac{x_0}{6\alpha}+1=\frac{1}{8\alpha}+\frac18=\sin x_0}\)
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

Dla jakich wartości parametru

Post autor: yoana91 »

wychodzi mi:

\(\displaystyle{ x=3 \alpha}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=sin 3 \alpha}\)

czyli dla każdej wartości \(\displaystyle{ \alpha}\) punkt przecięcia należy do wykresu \(\displaystyle{ y=sin \alpha}\)?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Dla jakich wartości parametru

Post autor: Chromosom »

to rownanie jest źle rozwiązane (wartość x jest blędna)
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

Dla jakich wartości parametru

Post autor: yoana91 »

mój błąd, przepisałam źle treść, przy \(\displaystyle{ \frac{1}{8 \alpha }}\) też jest x, już poprawiam treść
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Dla jakich wartości parametru

Post autor: Chromosom »

to w takim razie jest dobrze, ale ten wniosek nie jest prawdziwy
yoana91 pisze:czyli dla każdej wartości \(\displaystyle{ \alpha}\) punkt przecięcia należy do wykresu \(\displaystyle{ y=sin \alpha}\)?
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

Dla jakich wartości parametru

Post autor: yoana91 »

\(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{18} + \frac{2}{3} k \pi}\) lub \(\displaystyle{ \alpha = \frac{5 \pi}{18} + \frac{2}{3} k \pi}\) ?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Dla jakich wartości parametru

Post autor: Chromosom »

poprawnie
ODPOWIEDZ