sprawdz tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

sprawdz tożsamość

Post autor: yoana91 »

sprawdz tożsamość \(\displaystyle{ tg2 x = \frac{cos x - cos3x }{sin3 x - sin x }}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

sprawdz tożsamość

Post autor: Chromosom »

powinny wystarczyć wzory na sumę funkcji trygonometrycznych (nie liczylem to nie wiem), próbuj.
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

sprawdz tożsamość

Post autor: yoana91 »

mam pytanie, czy np. licznik można rozpisać w ten sposób?

\(\displaystyle{ cos x - cos3x=cosx - cos(x+2x)=cos x - cosx - 1 + 2sin ^{2}x}\) ?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

sprawdz tożsamość

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ -\cos(x+2x)\neq -\cos x-\cos(2x)}\)
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

sprawdz tożsamość

Post autor: yoana91 »

na pewno dałoby radę wzorami \(\displaystyle{ cos\alpha-cos\beta=-2sin(\frac{\alpha+\beta}{2})sin(\frac{\alpha-\beta}{2})\\sin\alpha-sin\beta=2cos(\frac{\alpha+\beta}{2})sin(\frac{\alpha-\beta}{2})}\), przynajmniej tak mi sie wydaje, tylko chcę zrobić to w sposób taki, który umożliwiają tablice na maturze i zastanawiam się, czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego zadania bez posługiwania się tymi wzorami. Nie potrafię sobie poradzić. Mógłbyś mi dać więcej wskazówek?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

sprawdz tożsamość

Post autor: Chromosom »

nie mam pomysłu, może ktoś inny będzie wiedział. Ale wydaje mi się, że inaczej się nie da
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

sprawdz tożsamość

Post autor: Wasilewski »

Pewnie można tak:
\(\displaystyle{ cos(x) = cos(2x-x), cos(3x) = cos(2x+x)}\),
tak samo z sinusami.
ODPOWIEDZ