wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kazimierza Wielka
wartość wyrażenia
wiedząc że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ \tg\alpha =3}\), oblicz wartość wyrażenia: \(\displaystyle{ \frac{8\cos\alpha-7\sin\alpha}{5\cos\alpha+2\sin\alpha}}\). Proszę o pomoc:((
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, o 22:09 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy. Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 22 paź 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
wartość wyrażenia
Obliczasz pozostałe funkcje trygonometryczne (sin,cos,ctg) i wstawiasz ich wartości do wyrażenia
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}ctg \alpha = \frac{1}{tg \alpha } \\
sin ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha =1 \\
\frac{sin \alpha }{cos \alpha }=3 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}ctg \alpha = \frac{1}{tg \alpha } \\
sin ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha =1 \\
\frac{sin \alpha }{cos \alpha }=3 \end{array}}\)