tg43+tg44+tg45+tg46+tg47

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wiciogdynia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2010, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

tg43+tg44+tg45+tg46+tg47

Post autor: wiciogdynia »

Bardzo proszę o pilną pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
tg43+tg44+tg45+tg46+tg47=
Z góry dziękuję
pozdrawiam,
Wicio
chrzanu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 22 paź 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

tg43+tg44+tg45+tg46+tg47

Post autor: chrzanu »

\(\displaystyle{ tg47 ^{o}=tg(90 ^{o}-43 ^{o}) \\
tg 46 ^{o}=tg(90-44 ^{o})}\)
ODPOWIEDZ