Rozwiązać równania i nierówności:
a)\(\displaystyle{ sin( \pi -x) \le cos( \frac{ \pi }{2}+x)}\)
b)\(\displaystyle{ 2sin ^{4}x-5sin ^{2}x+2=0}\)
c)\(\displaystyle{ x ^{2}-2x-sinx=3}\)
d)\(\displaystyle{ 2 ^{4cos ^{2}x+1 }+16 \cdot 2 ^{4sin ^{2}x-3=20 }}\)
równania i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 20:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
równania i nierówności
b) Podstawiasz sobie za \(\displaystyle{ sin^{2}x}\) literke pomocnicza t
\(\displaystyle{ sin^{2}x=t}\)
\(\displaystyle{ sin^{4}x=t^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2t^{2}-5t+2 =0}\)
Założenie musi być ze wzgledu na wartości przyjmowane przez funkcję sinus
\(\displaystyle{ t \in <-1,1>}\)
\(\displaystyle{ \Delta= 25-16=9}\)
Wyliczasz t1 i t2 następnie sprawdzasz które rozwiazanei spelnia podane wyzej założenie i obliczasz sam sinus.
\(\displaystyle{ sin^{2}x=t}\)
\(\displaystyle{ sin^{4}x=t^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2t^{2}-5t+2 =0}\)
Założenie musi być ze wzgledu na wartości przyjmowane przez funkcję sinus
\(\displaystyle{ t \in <-1,1>}\)
\(\displaystyle{ \Delta= 25-16=9}\)
Wyliczasz t1 i t2 następnie sprawdzasz które rozwiazanei spelnia podane wyzej założenie i obliczasz sam sinus.