Sprawdź tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nataliamjk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 mar 2010, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Sprawdź tożsamość

Post autor: nataliamjk »

\(\displaystyle{ \frac{1- \frac{1}{tg ^{2}x } }{1+ \frac{1}{tg ^{2}x } }= 2sin ^{2}x-1}\) dla kąta x takiego że \(\displaystyle{ 0 ^{o}< x <90 ^{o}}\)
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Sprawdź tożsamość

Post autor: mx2 »

nataliamjk pisze:\(\displaystyle{ \frac{1- \frac{1}{tg ^{2}x } }{1+ \frac{1}{tg ^{2}x } }= 2sin ^{2}x-1}\) dla kąta x takiego że \(\displaystyle{ 0 ^{o}< x <90 ^{o}}\)
Zamień:
\(\displaystyle{ \frac{1}{tg^{2}x}=\frac{1}{\frac{sin^{2}x}{cos^{2}x}}=\frac{cos^{2}x}{sin^{2}x}}\)
Zamień w taki sposób górę i dół, sprowadź do wspólnego mianownika
\(\displaystyle{ 1-\frac{cos^{x}}{sin^{2}x}=\frac{sin^{2}x-cos^{2}x}{sin^{2}x}}\)
Dół podobnie.

Na koniec skorzystaj z jedynki \(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
ODPOWIEDZ