Oblicz wartosc wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 33 razy
Oblicz wartosc wyrażenia
Łatwo policzyć że
\(\displaystyle{ (sinx+cosx)^{2}=sin^{2}x+2sinxcosx+cos^{2}x=sin^{2}x+cos^{2}x+2sinxcosx=1+2* \frac{1}{10} = \frac{12}{10}}\)
\(\displaystyle{ sinx+cosx= \sqrt{\frac{12}{10}}}\)
\(\displaystyle{ (sinx+cosx)^{2}=sin^{2}x+2sinxcosx+cos^{2}x=sin^{2}x+cos^{2}x+2sinxcosx=1+2* \frac{1}{10} = \frac{12}{10}}\)
\(\displaystyle{ sinx+cosx= \sqrt{\frac{12}{10}}}\)