Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= 3sin^{2}x - 6sinx + 1}\)
wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stołeczny Książęcy
- Pomógł: 7 razy
wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
niech \(\displaystyle{ sin(x)=t}\) przy czym t nalezy do zbioru domknietego <-1;1>
\(\displaystyle{ 3t^{2}-6t+1}\)
\(\displaystyle{ f(-1)=10
f(1)=-2
f(p)=f(1)}\)
zatem najmniejsza wartość to -2 a najwieksza 10
E: No tak nie zauwazylem trojki
zaraz poprawie wyniki
\(\displaystyle{ 3t^{2}-6t+1}\)
\(\displaystyle{ f(-1)=10
f(1)=-2
f(p)=f(1)}\)
zatem najmniejsza wartość to -2 a najwieksza 10
E: No tak nie zauwazylem trojki
zaraz poprawie wyniki
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, o 12:26 przez rnavy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy