Dzień dobry! Zwracam się do państwa z prośbą o pomoc. Dostałam pakiet zadań do wykonania. Wszystkie zrobiłam tylko kompletnie nie wiem jak zabrać się za to jedno... Proszę o pomoc
Oblicz wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2} \frac{ \pi }{6}-3cos(-45) \cdot tg(60)}{2ctg( \frac{ \pi }{4})-ctg \frac{ \pi }{6} }}\)
Poproszę o wyjaśnienie mi poszczególnych kroków...
Serdecznie pozdrawiam
Oblicz wartość wyrażenia
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Witamy na forum. Powinieneś do czegoś dojść, jeśli zastosujesz zależności
\(\displaystyle{ \ctg x=\frac{\sin x}{\cos x},\quad \tg x=\frac{\cos x}{\sin x},\quad \cos\left(\frac{\pi}{2}-x\right)=\sin x}\)
\(\displaystyle{ \ctg x=\frac{\sin x}{\cos x},\quad \tg x=\frac{\cos x}{\sin x},\quad \cos\left(\frac{\pi}{2}-x\right)=\sin x}\)
Oblicz wartość wyrażenia
Jeszcze bardziej mi się to wszystko pokomplikowało
-- 15 mar 2010, o 20:41 --
Bardzo mi się to równanie rozbudowało... Powiedzcie chociaż czy coś się poskraca?
-- 15 mar 2010, o 23:34 --
Widzę, że wszyscy tak jak ja nie dają rady
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA!
-- 15 mar 2010, o 20:41 --
Bardzo mi się to równanie rozbudowało... Powiedzcie chociaż czy coś się poskraca?
-- 15 mar 2010, o 23:34 --
Widzę, że wszyscy tak jak ja nie dają rady
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA!
Oblicz wartość wyrażenia
A może jednak komuś uda się to rozwiązać?? Co prawda juz po terminie, ale intryguje mnie jak się robi takie zadania...