równanie nie ma rozwiązań

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

równanie nie ma rozwiązań

Post autor: yoana91 »

wykaż, że równanie nie ma rozwiązań:

\(\displaystyle{ cos x=3+ sin2x}\)

przekształciłam do:

\(\displaystyle{ cos x=3+ 2 sinx cos x}\) i nie wiem co dalej
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie nie ma rozwiązań

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ cosx(1-2sinx)=3}\) zaszło by tylko dla cosx=1 i sinx=-1 (ale czy może ?)
yoana91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 1 raz

równanie nie ma rozwiązań

Post autor: yoana91 »

nie może dzięki!
ODPOWIEDZ