Trójkąt prostokątny, nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Effexor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 paź 2009, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Trójkąt prostokątny, nierówność trygonometryczna

Post autor: Effexor »

Wykaż, że jeżeli trójkąt nie jest rozwartokątny, oraz miara \(\displaystyle{ \alpha}\) jednego z jego kątów spełnia warunek \(\displaystyle{ sin \alpha +cos \alpha \le \frac{2cos2 \alpha }{sin2 \alpha -2}}\)
to trójkąt ten jest prostokątny.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, o 18:32 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Trójkąt prostokątny, nierówność trygonometryczna

Post autor: xanowron »

185003.htm
ODPOWIEDZ