Oblicz wartosc wyrazenia
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 12 mar 2010, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wroclaw
Oblicz wartosc wyrazenia
nie uzywajac kalkulatora i tablic
1. \(\displaystyle{ \frac{\cos39^\circ}{\sin51^\circ}}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{\cos35^\circ\sin35^\circ}{\cos55^\circ\sin55^\circ}}\)
1. \(\displaystyle{ \frac{\cos39^\circ}{\sin51^\circ}}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{\cos35^\circ\sin35^\circ}{\cos55^\circ\sin55^\circ}}\)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, o 12:19 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 12 mar 2010, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wroclaw
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 12 mar 2010, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wroclaw
Oblicz wartosc wyrazenia
1. \(\displaystyle{ \frac{\cos(90^\circ-51^\circ)}{\sin(90^\circ-39^\circ)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin51^\circ}{\cos39^\circ}}\)
i co dalej ?
2. \(\displaystyle{ \frac{\cos(90^\circ-55^\circ)\sin35^\circ}{\cos(90^\circ-35^\circ)\sin55^\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin55^\circ\sin55^\circ}{\sin35^\circ\sin55^\circ}}\)
i co dalej ? w obu dzialaniach ma wyjsc 1
\(\displaystyle{ \frac{\sin51^\circ}{\cos39^\circ}}\)
i co dalej ?
2. \(\displaystyle{ \frac{\cos(90^\circ-55^\circ)\sin35^\circ}{\cos(90^\circ-35^\circ)\sin55^\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin55^\circ\sin55^\circ}{\sin35^\circ\sin55^\circ}}\)
i co dalej ? w obu dzialaniach ma wyjsc 1
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, o 12:34 przez malinowydzem, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 12 mar 2010, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wroclaw
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Oblicz wartosc wyrazenia
malinowydzem pisze:\(\displaystyle{ \frac{\cos(90^\circ-55^\circ)\red\sin35^\circ}{\cos(90^\circ-35^\circ)\sin55^\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin55^\circ\red\sin55^\circ}{\sin35^\circ\sin55^\circ}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 12 mar 2010, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wroclaw
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 12 mar 2010, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wroclaw
Oblicz wartosc wyrazenia
ok dzieki wielkie
-- 14 mar 2010, o 12:42 --
\(\displaystyle{ \frac{\cos20^\circ}{\cos70^\circ}\cdot\tg20^\circ}\)
a jak to rozwiazac? wystarczy podpowiedz oczywiscie
W notatce, którą raczyłeś wykasować, zwróciłem na Twoj niedbały zapis w TeX-u, Ty zaś nie poprawiłeś się ani trochę. Ostrzeżenie za ignorowanie zaleceń moderatora. Chromosom
-- 14 mar 2010, o 12:42 --
\(\displaystyle{ \frac{\cos20^\circ}{\cos70^\circ}\cdot\tg20^\circ}\)
a jak to rozwiazac? wystarczy podpowiedz oczywiscie
W notatce, którą raczyłeś wykasować, zwróciłem na Twoj niedbały zapis w TeX-u, Ty zaś nie poprawiłeś się ani trochę. Ostrzeżenie za ignorowanie zaleceń moderatora. Chromosom
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 12 mar 2010, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wroclaw
Oblicz wartosc wyrazenia
to będzie:
\(\displaystyle{ \tg20^\circ}\)
to bedzie \(\displaystyle{ \tg(90^\circ-70^\circ)}\)
czy
\(\displaystyle{ \frac{\sin20^\circ}{\cos20^\circ}}\)
ktore z tych ma byc i co dalej ;>
jak wyżej - lepiej się popraw, bo będzie niefajnie
\(\displaystyle{ \tg20^\circ}\)
to bedzie \(\displaystyle{ \tg(90^\circ-70^\circ)}\)
czy
\(\displaystyle{ \frac{\sin20^\circ}{\cos20^\circ}}\)
ktore z tych ma byc i co dalej ;>
jak wyżej - lepiej się popraw, bo będzie niefajnie
Oblicz wartosc wyrazenia
\(\displaystyle{ \frac{sin20^\circ}{cos20^\circ}}\)
Nie myśl że wszystko za Ciebie zrobią, spójrz na to równanie i pomyśl przez chwilę.
Nie myśl że wszystko za Ciebie zrobią, spójrz na to równanie i pomyśl przez chwilę.