\(\displaystyle{ 1-2\cos^2\alpha=2sin^2\alpha-1}\)
Prosze o rozwiazanie.
tozsamosc trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
tozsamosc trygonometryczna
\(\displaystyle{ 1-2\cos^2\alpha=1-2(1-\sin^2\alpha)=1-2+2\sin^2\alpha=2\sin^2\alpha-1}\) (korzystamy wyłącznie z jedynki trygonometrycznej)