kat ostry, wykaz ze

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
malinowydzem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 12 mar 2010, o 21:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wroclaw

kat ostry, wykaz ze

Post autor: malinowydzem »

\(\displaystyle{ \alpha}\) = kąt ostry

\(\displaystyle{ \tg(90^o-\alpha)=\frac{1}{\tg\alpha}}\)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, o 11:26 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne miedzy jedną parą znaków [latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

kat ostry, wykaz ze

Post autor: lukasz1804 »

Skorzystaj z definicji tangensa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym.
malinowydzem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 12 mar 2010, o 21:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wroclaw

kat ostry, wykaz ze

Post autor: malinowydzem »

no ale i tak nie wiem. z innymi przykładami sobie poradziłam, a z tym nie moge. ;>
jakas wieksza podpowiedź ?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

kat ostry, wykaz ze

Post autor: lukasz1804 »

Niech \(\displaystyle{ a, b}\) będą przyprostokątnymi w trójkącie, przy czym \(\displaystyle{ a}\) jest przy kącie \(\displaystyle{ \alpha}\). Wtedy \(\displaystyle{ b}\) jest przy kącie \(\displaystyle{ 90^o-\alpha}\). Stąd i z definicji tangensa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym mamy \(\displaystyle{ \tg(90^o-\alpha)=\frac{a}{b}=\frac{1}{\frac{b}{a}}=\frac{1}{\tg\alpha}}\).
ODPOWIEDZ