\(\displaystyle{ (1+\cos\alpha)(1-\cos\alpha)=sin^2\alpha}\)
Prosze o rozwiazanie
tozsamosc tryg
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
tozsamosc tryg
Wygląda to na tożsamość.
-- 14 marca 2010, 10:28 --
\(\displaystyle{ 1-cos^{2}=sin^{2}x \\ sin^{2}x+cos^{2}x=1 \\ (1-cos^{2}x)^{2}+cos^{2}x=1 \\ 1-2cos^{2}x+cos^{4}x+cos^{2}x=1 \\ cos^{2}x=t \\ t^{2}-t=0 \\ t(t-1)=0 \\ t=0vt=1}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
-- 14 marca 2010, 10:28 --
\(\displaystyle{ 1-cos^{2}=sin^{2}x \\ sin^{2}x+cos^{2}x=1 \\ (1-cos^{2}x)^{2}+cos^{2}x=1 \\ 1-2cos^{2}x+cos^{4}x+cos^{2}x=1 \\ cos^{2}x=t \\ t^{2}-t=0 \\ t(t-1)=0 \\ t=0vt=1}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)