Nierówność z czwartą i szóstą potęgą

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bbbccc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 mar 2008, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gg
Podziękował: 1 raz

Nierówność z czwartą i szóstą potęgą

Post autor: bbbccc »

Witam, mam problem z rozwiązaniem pewnego zadania:

Rozwiąż nierówność

\(\displaystyle{ \sin^{4}x + \cos^{6}x \geqslant 2x^{4} + 1}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Nierówność z czwartą i szóstą potęgą

Post autor: wb »

Funkcja:
\(\displaystyle{ f(x)=sin^4x+cos^6x=(1-cos^2x)^2+cos^6x=1-2cos^2x+cos^4x+cos^6x}\)
ma największą wartość \(\displaystyle{ 1-2 \cdot 1+1+1=1}\)

Funkcja:
\(\displaystyle{ g(x)=2x^4+1}\)
ma najmniejszą wartość 1 dla x=0.

Nierówność \(\displaystyle{ f(x) \ge g(x)}\) jest zatem spełniona tylko dla x=0 , gdzie \(\displaystyle{ f(x) = g(x)}\)
a dla pozostałych x jest \(\displaystyle{ f(x) < g(x)}\)
ODPOWIEDZ