Jak wyprowadzić wzór:
\(\displaystyle{ |cos\frac{\alpha}{2}| = \sqrt{\frac{1+cos\alpha}{2} }}\) ?
Wyprowadzenie wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wyprowadzenie wzoru
Można z tożsamości \(\displaystyle{ \left( sin\alpha \right)^2= \left(2sin \frac{\alpha}{2}cos\frac{\alpha}{2}\right)^2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Wyprowadzenie wzoru
\(\displaystyle{ cosx=cos(2* \frac{x}{2} )=cos^2( \frac{x}{2} )-sin^2( \frac{x}{2} )=cos^2( \frac{x}{2} )-1+cos^2( \frac{x}{2} )=2cos^2( \frac{x}{2} )-1}\)
\(\displaystyle{ cosx=2cos^2( \frac{x}{2} )-1 \\ cos^2( \frac{x}{2} )= \frac{cosx+1}{2} \\ |cos( \frac{x}{2} )|= \sqrt{ \frac{cosx+1}{2} }}\)
\(\displaystyle{ cosx=2cos^2( \frac{x}{2} )-1 \\ cos^2( \frac{x}{2} )= \frac{cosx+1}{2} \\ |cos( \frac{x}{2} )|= \sqrt{ \frac{cosx+1}{2} }}\)