Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ sin2x + sinx = 2+cosx - 2cos^{2}x}\)
Równanie trygonometryczne
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2sinxcosx+sinx=2+cosx-2cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcosx-cosx=2-sinx-2(1-sin^{2}x)}\)
\(\displaystyle{ cosx(2sinx-1)=2-sinx-2+2sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ cosx(2sinx-1)=sinx(2sinx-1)}\)
\(\displaystyle{ cosx(2sinx-1)-sinx(2sinx-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (2sinx-1)(cosx-sinx)=0}\)
\(\displaystyle{ 2sinxcosx-cosx=2-sinx-2(1-sin^{2}x)}\)
\(\displaystyle{ cosx(2sinx-1)=2-sinx-2+2sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ cosx(2sinx-1)=sinx(2sinx-1)}\)
\(\displaystyle{ cosx(2sinx-1)-sinx(2sinx-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (2sinx-1)(cosx-sinx)=0}\)