Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 7 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Wykorzystując wzór \(\displaystyle{ cos2x=cos^{2}x-sin^{2}x}\),określ zbiór wartości funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=cos^{2} \frac{1}{2} x}\)
Dziękuje z góry za pomoc.
\(\displaystyle{ f(x)=cos^{2} \frac{1}{2} x}\)
Dziękuje z góry za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
nie jestem pewien ale czy nie mozesz sobie po prostu podstawic
\(\displaystyle{ 1/2 x=u ?}\)
wtedy masz wyznaczyc zbior wartosci funkcji\(\displaystyle{ cos^2u}\)
co od razu widac ze jest od 0 do 1
\(\displaystyle{ 1/2 x=u ?}\)
wtedy masz wyznaczyc zbior wartosci funkcji\(\displaystyle{ cos^2u}\)
co od razu widac ze jest od 0 do 1
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Jak bardzo będziesz chciał to i zamieszanie z tym wzorem mogę pokazać - tylko po co jeśli idzie klasycznie.
\(\displaystyle{ -1\leq cos(0,5x)\leq 1}\)
\(\displaystyle{ 0\leq cos^2(0,5x)\leq 1}\)
[edit] Ze wzoru :
\(\displaystyle{ cos^2(0,5x)=\frac{cosx+1}{2}}\)
\(\displaystyle{ -1\leq cos(0,5x)\leq 1}\)
\(\displaystyle{ 0\leq cos^2(0,5x)\leq 1}\)
[edit] Ze wzoru :
\(\displaystyle{ cos^2(0,5x)=\frac{cosx+1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 7 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Okej, ale jeśli możesz to pokaż w jaki sposób to rozpisywałeś, bo odpowiedź mam w książce, coś próbowałem to ruszać ale nie mogłem dojść do tego momentu bo wychodziła mi tożsamość...
Edit:
Już wiem Dzieki
Edit:
Już wiem Dzieki
Ostatnio zmieniony 12 mar 2010, o 22:39 przez szymek, łącznie zmieniany 1 raz.