Wyznacz zbiór wartości funkcji:
\(\displaystyle{ \[f(x) = {\sin ^2}x \cdot {\cos ^4}x + {\sin ^4}x \cdot {\cos ^2}x\]}\)
Doszedłem do \(\displaystyle{ f(x)= \frac{sin^{2}2x}{4}}\)
Ale nie mam pomysłu jak teraz wyzaczyć wartości...
Z góry dzieki
Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ f(x) = \sin^2 x \cos^2 x ( \cos^2 x + \sin^2 x ) = \sin^2 x \cos^2 x = \cos^2 x ( 1 - \cos^2 x) = \frac{1 - \cos 4x}{8}}\)
Czyli - \(\displaystyle{ \left< 0; \frac14 \right>}\).
Edycja:
Jeżeli któreś z przejść było niejasne - skorzystałem z jedynki trygonometrycznej i ze wzoru:
\(\displaystyle{ \cos 4x = 8 \cos^4 x - 8 \cos^2 x + 1}\)
Czyli - \(\displaystyle{ \left< 0; \frac14 \right>}\).
Edycja:
Jeżeli któreś z przejść było niejasne - skorzystałem z jedynki trygonometrycznej i ze wzoru:
\(\displaystyle{ \cos 4x = 8 \cos^4 x - 8 \cos^2 x + 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 7 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Hmm dzieki Ale z tego co przedstawilem da się wywnioskować to samo? Bo mam przedstawione jako jedną funkcje \(\displaystyle{ sin^{2}x}\) tylko nie wiem od której strony ugryźć.
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Dokładnie to samo.
Zauważ, że \(\displaystyle{ sin^22x \in <0,1>}\) zatem \(\displaystyle{ \frac{sin^{2}2x}{4} \in <0,\frac{1}{4}>}\)
Zauważ, że \(\displaystyle{ sin^22x \in <0,1>}\) zatem \(\displaystyle{ \frac{sin^{2}2x}{4} \in <0,\frac{1}{4}>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sulęcin
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
No jak to nie Przecież jak się rozpisze , to wychodzi co innego ...
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
W tym przypadku przy wyznaczaniu zbioru wartości nie zmienia, a tylko o to tutaj chodzi. Jakbyś tego nie rozpisał zawsze dostaniesz taki sam zbiór wartości.