Rozwiazywanie równania trygonometr.Problem z pierwiastkami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pablossoyos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Rozwiazywanie równania trygonometr.Problem z pierwiastkami

Post autor: pablossoyos »

Witam mam problem z nastepujacym rownaniem. Nie wiem co robię źle (wychodzą mi inne odp niz w książce). Proszę więc o pomoc.
\(\displaystyle{ \frac{1-cos8x}{1+tgx}

Dziedzina:

1+tgx \neq 0 \Rightarrow tgx \neq -1 \Rightarrow x \neq - \frac{ \pi }{4}
+k \pi

cosx \neq 0 \Rightarrow x \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi

1-cos8x=0 \Rightarrow
cos8x=1 \Rightarrow
8x= 2k \pi \Rightarrow
x= \frac{k \pi }{4}}\)


Dlaczego to jest źle? Z góry dziękuję
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Rozwiazywanie równania trygonometr.Problem z pierwiastkami

Post autor: blost »

jestes pewny co do tego
\(\displaystyle{ 1-cos8x=0 \Rightarrow cos8x=1 \Rightarrow 8x= 2k \pi \Rightarrow x= \frac{k \pi }{4}}\)

?

\(\displaystyle{ k=0 \Leftrightarrow x=0 \Leftrightarrow cos 8x=1}\)
pablossoyos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Rozwiazywanie równania trygonometr.Problem z pierwiastkami

Post autor: pablossoyos »

Ten moment jest dla mnie własnie niepewny ale nie wiem dlaczego jest źle ,proszę o wyjaśnienie.
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Rozwiazywanie równania trygonometr.Problem z pierwiastkami

Post autor: blost »

\(\displaystyle{ cos a=0 \Rightarrow a= \frac{\pi}{2}+k \pi}\)
ODPOWIEDZ