oblicz wartośc wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
1magdzia1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 lut 2007, o 19:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

oblicz wartośc wyrażenia

Post autor: 1magdzia1 »

oblicz: 3*cos(-300) * sin45 * tg135
dada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 33 razy

oblicz wartośc wyrażenia

Post autor: dada »

\(\displaystyle{ cos(-300)=cos300=cos(3*90+30)=sin30= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ tg135=tg(90+45)=-ctg45=-1}\)
i wstaw
chyba wychodzi \(\displaystyle{ - \frac{3 \sqrt{2} }{4}}\)
ODPOWIEDZ