rozwiąż równanie.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tommassi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

rozwiąż równanie.

Post autor: tommassi »

mam problem z równaniem: \(\displaystyle{ 2cos^{2}x + 5sinx -4 =0}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rozwiąż równanie.

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ 2\cos^2x+5\sin x-4=0\\2(1-\sin^2x)+5\sin x -4=0\\2\sin^2x-5\sin x+2=0\\(2\sin x-1)(\sin x-2)=0}\)
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

rozwiąż równanie.

Post autor: Calasilyar »

można to jeszcze zredukowac do postaci: \(\displaystyle{ 2sinx-1=0}\), gdyż sinx nigdy nie będzie równy 2, więc przy dzieleniu nie dzielimy przez 0
ODPOWIEDZ