\(\displaystyle{ ctg( \alpha ) - tg( \alpha ) - 2tg(2 \alpha ) - 4tg(4 \alpha ) = 8ctg(8 \alpha )}\)
z gory dziekuje za pomoc w rozwiazaniu
Trudna tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Trudna tożsamość
spropobo w ten sposob
\(\displaystyle{ ctg x- tg x= \frac{cos x }{sin x} - \frac{sin x}{cos x } = \frac{cos^2x-sin^2x}{sin x * cos x } =
\frac{2 cos 2x}{sin 2x } =2ctg x}\)
dalej analogicznie
\(\displaystyle{ ctg x- tg x= \frac{cos x }{sin x} - \frac{sin x}{cos x } = \frac{cos^2x-sin^2x}{sin x * cos x } =
\frac{2 cos 2x}{sin 2x } =2ctg x}\)
dalej analogicznie
Trudna tożsamość
tylko ze:
\(\displaystyle{ \frac{2cos2 \alpha }{sin2 \alpha } = 2ctg2 \alpha}\)
Dziekuje bardzo, udalo mi sie to rozwiazac
temat mozna zamknac
\(\displaystyle{ \frac{2cos2 \alpha }{sin2 \alpha } = 2ctg2 \alpha}\)
Dziekuje bardzo, udalo mi sie to rozwiazac
temat mozna zamknac