Witam. Otóż mam pewien problem, wszystko rozumiem do pewnego momentu.
\(\displaystyle{ sin \alpha =- \frac{ \sqrt{3} }{3}
\alpha \in ( \pi ; \frac{2}{3} \pi )}\)
\(\displaystyle{ (-\frac{\sqrt{3}}{3})^{2}+cos ^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha =1- \frac{3}{9}
cos \alpha =- \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
I tutaj zaczyna się ta część, której nie rozumiem.
\(\displaystyle{ tg \alpha =- \frac{ \sqrt{3} }{3} \cdot (- \frac{3}{ \sqrt{6} })= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego wychodzi akurat taki wynik? Byłbym bardzo wdzięczny.
Obliczanie wartości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Obliczanie wartości.
\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{3} }{3} \cdot (- \frac{ 3 }{\sqrt{6}}) = \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{6} } = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
usuwamy niewymierność z mianownika
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} } \cdot \frac{ \sqrt{2} }{ \sqrt{2} } = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
usuwamy niewymierność z mianownika
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} } \cdot \frac{ \sqrt{2} }{ \sqrt{2} } = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 12 lis 2009, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 62 razy
Obliczanie wartości.
Ahh, nie wpadłem, że to może chodzić o usuwanie niewymierności z mianownika ^.- Serdecznie dziękuję.