czy ktos moze mi wytlumaczyc jak otrzymac nastepujace przeksztalcenie?
\(\displaystyle{ (cosx)sin^2x=\frac{1}{4}((cosx-cos3x))}\)
\(\displaystyle{ cosxsinxsinx= \frac{1}{2}sin2xsinx}\)
jak dalej to rozpisac?
funkcja trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
funkcja trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 9 mar 2010, o 09:24 przez Jacek_fizyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
funkcja trygonometryczna
Z tego zapisu nie da się nic przekształcić. Mylisz potęgę funkcji z potęgą argumentu i wielokrotnością argumentu. Zanim naciśniesz "Wyślij" najpierw naciśnij "Podgląd".
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
funkcja trygonometryczna
nic nie myle, takie przeksztalcenie wykonal prowadzacy na cwiczeniach i wlasnie nie moge dojsc do tego jak on to mogl otrzymac
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
funkcja trygonometryczna
teraz już jest jak należy:
\(\displaystyle{ sin (2 \, \alpha) \cdot sin(\alpha) \,\,\,}\) rozpisujesz wg wzoru na : \(\displaystyle{ \,\,\, sin(\alpha) \cdot sin(\beta) = \frac{1}{2} [ cos ({\alpha - \beta}) - cos ({\alpha + \beta} )] \,\,\,}\)
\(\displaystyle{ sin (2 \, \alpha) \cdot sin(\alpha) \,\,\,}\) rozpisujesz wg wzoru na : \(\displaystyle{ \,\,\, sin(\alpha) \cdot sin(\beta) = \frac{1}{2} [ cos ({\alpha - \beta}) - cos ({\alpha + \beta} )] \,\,\,}\)