zad. 1 wykonaj działania:
a) sin3x+sin5x=
b) cos2x+cos4x=
c) sin(x+30°)=
d) cos(45°-x)=
zad2. oblicz
a) sinx-cosx=0
b) sin3x+sin7x=0
c) sin5x=cos2x
zad.3 w trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątna AC jest trzy razy krótsza od przeciwprostokątnej AB. oblicz
a) sin kąta ABC
b) cos kąta ABC
c) sin kąta CAB
zad.4 rozwiaż równania
a) sin2x=1
b) tgx/2=-1
c) cos(2x+60°)=-0,5
zad. 5 sprawdź następujące tożsamości trygonometryczne
a) 1+ ctgx = sinx+cosx/sinx
b) (1+sinx)(1/cosx-tgx)=cosx
Prosze o rozwiązanie tych zadań jeszcze dzisiaj! Ale nie same wyniki tylko całe rozwiązanie!!! Z Góry dziękuję!
Poprawiłem temat i zapis w niektórych miejscach. Lorek
Zadania z trygonometrii - Liceum!
Zadania z trygonometrii - Liceum!
Ostatnio zmieniony 18 paź 2007, o 22:09 przez stefanek, łącznie zmieniany 3 razy.
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
Zadania z trygonometrii - Liceum!
W pierwszych dwóch zadaniach musisz po prostu skorzystać ze wzorów na sumę i różnicę funkcji trygonometrycznych
Zad5
a).\(\displaystyle{ 1+ctgx=\frac{sinx+cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ ctgx=\frac{cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{sinx}+\frac{cosx}{sinx}=\frac{sinx+cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx+cosx}{sinx}=\frac{sinx+cosx}{sinx}}\)
L=P
Zad5
a).\(\displaystyle{ 1+ctgx=\frac{sinx+cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ ctgx=\frac{cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{sinx}+\frac{cosx}{sinx}=\frac{sinx+cosx}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx+cosx}{sinx}=\frac{sinx+cosx}{sinx}}\)
L=P
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zadania z trygonometrii - Liceum!
5
b)
\(\displaystyle{ L=(1+sinx)(\frac{1}{cosx}-tgx)}\)
\(\displaystyle{ L=(1+sinx)(\frac{1}{cosx}-\frac{sinx}{cosx})}\)
\(\displaystyle{ L=(1+sinx)(\frac{1-sinx}{cosx})}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{(1-sinx)(1+sinx)}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{1-sin^{2}x}{cos}}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{cos^{2}x}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ L=cosx}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
b)
\(\displaystyle{ L=(1+sinx)(\frac{1}{cosx}-tgx)}\)
\(\displaystyle{ L=(1+sinx)(\frac{1}{cosx}-\frac{sinx}{cosx})}\)
\(\displaystyle{ L=(1+sinx)(\frac{1-sinx}{cosx})}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{(1-sinx)(1+sinx)}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{1-sin^{2}x}{cos}}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{cos^{2}x}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ L=cosx}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Zadania z trygonometrii - Liceum!
Zad 1b)
\(\displaystyle{ cos2x+cos4x=cos2x+cos2(2x)=2cos^{2}x-1+2cos^{2}(2x)-1=2cos^{2}x-2+2[2cos^{2}x-1]^{2}=2cos^{2}x-2+2[4cos^{4}x-4cos^{2}x+1]}\)
podstawiasz za \(\displaystyle{ cos^{2}x=t}\)
\(\displaystyle{ cos2x+cos4x=cos2x+cos2(2x)=2cos^{2}x-1+2cos^{2}(2x)-1=2cos^{2}x-2+2[2cos^{2}x-1]^{2}=2cos^{2}x-2+2[4cos^{4}x-4cos^{2}x+1]}\)
podstawiasz za \(\displaystyle{ cos^{2}x=t}\)