Prostopadloscian-podac funkcje

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
eduardo555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LAKA
Podziękował: 1 raz

Prostopadloscian-podac funkcje

Post autor: eduardo555 »

Dany jest prostopadłoscian o krawedziach podstawy dlugosci 1 dm , 2 dm i wysokosci 3 dm. Podaj wartosci funkcji trygonometrycznych kata zawartego miedzy przekatna podstawy a przekatna prostopadloscianu
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Prostopadloscian-podac funkcje

Post autor: macpra »

Oblicz przekątną podstawy z twierdzenia Pitagorasa.
Oblicz przekątną prostopadłościanu z twierdzenia Pitagorasa.
Zapisz poszczególne funkcje jak w zwykłym trójkącie prostokątnym.

Dla podpowiedzi:
Ukryta treść:    
eduardo555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LAKA
Podziękował: 1 raz

Prostopadloscian-podac funkcje

Post autor: eduardo555 »

oobliczyelm te przekatne i co dalej??
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Prostopadloscian-podac funkcje

Post autor: macpra »



Czerwony kąt to \(\displaystyle{ \alpha}\)

\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{a}{c}\\\\
cos\alpha= \frac{b}{c}\\\\
tg\alpha= \frac{a}{b}\\\\
ctg\alpha= \frac{b}{a}}\)


Podstaw za a, b, c odpowiednie wartości i podaj w najprostszej postaci.
ODPOWIEDZ