Wiedząc, że iloczyn sinusa i cosinusa kąta ostrego wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
wiem, że kąty będą wynosić po \(\displaystyle{ 45^{o}}\), ale nie wiem jak to udowodnić
znalazłem, że \(\displaystyle{ sin\alpha*cos\alpha=2sin\alpha}\) i tu też nie wiem skąd to się wzięło, może mi to ktoś rozjaśnić?
Wyznacz kąty trójkąta prostego
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Wyznacz kąty trójkąta prostego
Ja proponuję tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin\alpha cos\alpha = \frac{1}{2} \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin\alpha cos\alpha = \frac{1}{2} \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)