oblicz cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bera17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 4 mar 2009, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

oblicz cos

Post autor: bera17 »

Ile wynosi(oblicz) cos 840 stopni?
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

oblicz cos

Post autor: sYa_TPS »

bera17 pisze:Ile wynosi(oblicz) cos 840 stopni?
To jest 2 ćwiartka a więc sin jest na plusie.

cos840 = cos(810+30) = sin30 ( bo się robi kofunkcja )

sin 30 = 1/2
ODPOWIEDZ