Miara łukowa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
oskarbwo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 26 lut 2010, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 11 razy

Miara łukowa

Post autor: oskarbwo »

Witam, muszę podać miarę łukową kąta, ale mam problem z jednym podpunktem.

\(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \frac{2}{3} \pi }{4}}\)

Wynik ma wyjść \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{6} = 30 stopni}\)

Z góry dziękuję
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Miara łukowa

Post autor: Adifek »

\(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \frac{2}{3} \pi }{4} = \frac{2 \pi}{3 \cdot 4} = \frac{2 \pi}{12} = \frac{\pi}{6} = 30^{o}}\)
oskarbwo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 26 lut 2010, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 11 razy

Miara łukowa

Post autor: oskarbwo »

Wielkie dzieki!
ODPOWIEDZ