Obl. pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedzac ze ..
Obl. pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedzac ze ..
temat .... a) \(\displaystyle{ cosx= \frac{24}{25} i x \in ( \frac{3}{2} \pi , 2 \pi )}\) b) \(\displaystyle{ ctgx= - \frac{8}{15} i x \in ( \frac{ \pi }{2} , \pi )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Obl. pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedzac ze ..
Czyli x należy do IV ćwiartki. Pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych muszą być ujemne. Sinus liczysz z jedynki trygonometrycznej, mając sinus i cosinus liczysz tangens i cotangens.
To samo w 2 przykładzie, tylko że tam masz II ćwiartkę (sin>0, cała reszta ujemna). Mając ctg możesz ułożyć układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{cosx}{sinx}= \frac{-8}{15} \\ sin^2x+cos^2x=1\end{cases}}\)
To samo w 2 przykładzie, tylko że tam masz II ćwiartkę (sin>0, cała reszta ujemna). Mając ctg możesz ułożyć układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{cosx}{sinx}= \frac{-8}{15} \\ sin^2x+cos^2x=1\end{cases}}\)