Obliczanie sinusa i cosinusa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
justi993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 mar 2010, o 13:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Obliczanie sinusa i cosinusa

Post autor: justi993 »

Obl. a) sin15 i cos75 b)sin75 i cos15 wiedząc ,że \(\displaystyle{ sin ( \alpha \pm \beta )=sin \alpha cos \beta \pm sin \beta cos \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ cos( \alpha \pm \beta )=cos \alpha cos \beta \mp sin \alpha sin \beta}\)
chrzanu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 22 paź 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Obliczanie sinusa i cosinusa

Post autor: chrzanu »

Gdzie problem skoro masz wzory?
\(\displaystyle{ sin15 ^{o}=sin(45 ^{o}-30 ^{o}) \\
cos75 ^{o}=cos(45 ^{o}+30 ^{o})}\)
ODPOWIEDZ