wartośc wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
monia151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 31 sty 2010, o 15:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

wartośc wyrażenia

Post autor: monia151 »

Ile wynosi wartośc wyrażenia

\(\displaystyle{ \frac{cos 40\circ}{cos 50\circ} tg 40\circ}\)
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

wartośc wyrażenia

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ \frac{cos 40}{cos 50} tg 40= \frac{sin40}{cos50}= \frac{sin(90-50)}{cos50}= \frac{cos50}{cos50}=1}\)
ODPOWIEDZ