Oblicz ile wynosi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Oblicz ile wynosi

Post autor: kalwi »

\(\displaystyle{ \ctg\frac{4 \pi }{18}\cdot\ctg\frac{5 \pi }{18}\ctg\frac{6 \pi }{18}}\)

edit/ sam doszedlem, do zamkniecia
Ostatnio zmieniony 7 mar 2010, o 12:37 przez kalwi, łącznie zmieniany 1 raz.
Elminster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 22 wrz 2006, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Międzyrzecz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 40 razy

Oblicz ile wynosi

Post autor: Elminster »

Dla ułatwienia przejdę na miarę stopni, zamiast radianów:

\(\displaystyle{ ctg 40 \cdot ctg 50 \cdot ctg 60 = tg (90-40) \cdot ctg 50 \cdot ctg 60 = tg50 \cdot ctg 50 \cdot ctg 60 = ctg 60 = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
ODPOWIEDZ