Dlugosc bokow trojkata ABC

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
rudablondyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 5 lis 2009, o 20:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy

Dlugosc bokow trojkata ABC

Post autor: rudablondyna »

Oblicz dlugosc bokow CB i AB trojkata ABC (rysunek ponizje) gdy |ac|=4 i \(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{1}{4}}\)

Prosze o rozwiazanie
Awatar użytkownika
siotrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 25 sty 2009, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Dlugosc bokow trojkata ABC

Post autor: siotrek »

\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{AC}{AB} \rightarrow}\) po podstawieniu AB = 16 i z pitagorasa, \(\displaystyle{ AB^{2} =AC ^{2} +CB ^{2} \rightarrow CB = 4 \sqrt{15}}\)
ODPOWIEDZ