Sprawdź, czy dana równość jest tożsamością trygonometryczną:
\(\displaystyle{ \frac{ctg \alpha (1 +tg^{2} \alpha ) }{1 + ctg^{2} \alpha } } = tg \alpha}\)
Czy równość jest tożsamością trygonometr.?
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Czy równość jest tożsamością trygonometr.?
\(\displaystyle{ \frac{ctg \alpha (1+tg ^{2} \alpha )}{1+ctg ^{2} \alpha } = \frac{ctg \alpha (1+tg ^{2} \alpha )}{ \frac{tg ^{2} \alpha +1}{tg ^{2} \alpha } } = ctg \alpha tg ^{2} \alpha = tg \alpha}\)