równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kolezankaqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: radom

równanie trygonometryczne

Post autor: kolezankaqq »

rozwiąż równanie \(\displaystyle{ ctgx+tgx= \frac{4 \sqrt{3} }{3}}\)
ar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Pomógł: 71 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: ar1 »

wiadomo że \(\displaystyle{ tg x = \frac{1}{ctgx}}\)
podstaw ctg x = t
otrzymasz równanie kwadratowe
ODPOWIEDZ