Zapisz następujące funkcje:

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

Zapisz następujące funkcje:

Post autor: nogiln »

\(\displaystyle{ cos\alpha, \ tg\alpha, ctg\alpha}\) przy pomocy funkcji \(\displaystyle{ sin\alpha}\)

moje rozwiązanie

\(\displaystyle{ cos\alpha= \sqrt{1-sin^{2}\alpha}\\tg\alpha= \frac{sin\alpha}{\sqrt{1-sin^{2}\alpha}}\\ctg\alpha= \frac{\sqrt{1-sin^{2}\alpha}}{sin\alpha}}\)
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Zapisz następujące funkcje:

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ cos\alpha= \pm \sqrt{1-sin^{2}\alpha}}\)
tg/ctg to samo brakuje znaku
ODPOWIEDZ