upraszczanie wyrażeń
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: C-n
- Podziękował: 5 razy
upraszczanie wyrażeń
uprość wyrażenie tak, aby występowała w nim jedynie funkcja cosinus
\(\displaystyle{ \frac{1-tg ^{2} \alpha }{1+tg ^{2} \alpha }}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{tg ^{2} \alpha }{tg ^{2} \alpha +1 }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-tg ^{2} \alpha }{1+tg ^{2} \alpha }}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{tg ^{2} \alpha }{tg ^{2} \alpha +1 }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
upraszczanie wyrażeń
I do czego już doszłaś ?
Wskazówka 1:
Rozpisz \(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
Wskazówka 1:
Rozpisz \(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: C-n
- Podziękował: 5 razy
upraszczanie wyrażeń
cały czas mi się to upraszcza tak, że nic z tego nie wychodzi
Korzystałam ze wskazówki nr 1
Korzystałam ze wskazówki nr 1
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
upraszczanie wyrażeń
Hmm, dziwne
Może się jeszce przydać to, że \(\displaystyle{ 1=\frac{cos^2 x}{cos^2 x}}\)
Najlepiej pokaż swioje przekształcenia, to się sprawdzi gdzie robisz ewentualny błąd.
Może się jeszce przydać to, że \(\displaystyle{ 1=\frac{cos^2 x}{cos^2 x}}\)
Najlepiej pokaż swioje przekształcenia, to się sprawdzi gdzie robisz ewentualny błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: C-n
- Podziękował: 5 razy
upraszczanie wyrażeń
wolałabym jednak, żeby ktoś pokazał mi jak to zrobić, bo tak jak mówiłam, z moich 'przekształceń' nic nie wynika ...
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
upraszczanie wyrażeń
Tym bardziej przedstaw do czego doszłaś .
Po tych dwóch wskazówkach powinnas miec już w zasadzie zadanie zrobione, więc pewnie gdzieś coś np. dziwnie skracasz.
Po tych dwóch wskazówkach powinnas miec już w zasadzie zadanie zrobione, więc pewnie gdzieś coś np. dziwnie skracasz.
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
upraszczanie wyrażeń
\(\displaystyle{ \frac{1-tg^{2}\alpha}{1+tg^{2}\alpha}= \frac{ \frac{cos^{2}\alpha-sin^{2}\alpha}{cos^{2}\alpha} }{ \frac{1}{cos^{2}\alpha} }=cos^{2}\alpha-sin^{2}\alpha=1-2sin^{2}\alpha}\)
czy dobrze?
czy dobrze?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2010, o 16:31 przez nogiln, łącznie zmieniany 1 raz.
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
upraszczanie wyrażeń
tam jeszcze trzeba użyć jedynki trygonometrycznej noglin -- 6 mar 2010, o 16:35 --
w drugą stronę bo miał zostać sam cosinus a nie sinusnogiln pisze:\(\displaystyle{ \frac{1-tg^{2}\alpha}{1+tg^{2}\alpha}= \frac{ \frac{cos^{2}\alpha-sin^{2}\alpha}{cos^{2}\alpha} }{ \frac{1}{cos^{2}\alpha} }=cos^{2}\alpha-sin^{2}\alpha=1-2sin^{2}\alpha}\)
czy dobrze?