Problem z rozwiązaniem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
davidaloca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 mar 2010, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów

Problem z rozwiązaniem

Post autor: davidaloca »

Witam.
Mam problem bo nie wiem jak rozwiązać takie zadania.Jak rozpisać te wzory ?
\(\displaystyle{ \alpha =2 *arcsin( \sqrt{cos \ \partial } ),
\beta =arctan( \sqrt{ctg ^{2} \frac{ \partial }{2}-1 }}\)

gdzie \(\displaystyle{ \partial=np.30 stopni}\)
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

Problem z rozwiązaniem

Post autor: pingu »

od1.
\(\displaystyle{ \alpha =2 *arcsin( \sqrt{cos \ \partial } )}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \alpha = arcsin( \sqrt{cos \ \partial } )}\)
\(\displaystyle{ sin(\frac{1}{2} \alpha) = \sqrt{cos \ \partial }}\)

od2.
\(\displaystyle{ \beta =arctan( \sqrt{ctg ^{2} \frac{ \partial }{2}-1 }}\)
\(\displaystyle{ tg(\beta) = \sqrt{ctg ^{2} \frac{ \partial }{2}-1 }}\)

podstaw za \(\displaystyle{ \partial}\) wartość i dalej już wiesz co robić.

pozdrawiam
pingu
ODPOWIEDZ