sin2xcos2x\(\displaystyle{ \ge}\)\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Pomożecie co dalej?
Nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ sin2xcos2x \ge \frac{1}{2}\\
2sin2xcos2x \ge 1\\
sin4x \ge 1 \Leftrightarrow 4x=\frac{\pi}{2}+2k\pi;\ \ k \in \mathbb{Z} \Rightarrow\\
x=\frac{\pi}{8}+\frac{k\pi}{2}}\)
2sin2xcos2x \ge 1\\
sin4x \ge 1 \Leftrightarrow 4x=\frac{\pi}{2}+2k\pi;\ \ k \in \mathbb{Z} \Rightarrow\\
x=\frac{\pi}{8}+\frac{k\pi}{2}}\)