Zamień sumę na iloczyn : \(\displaystyle{ 2\sin^2\alpha+\sqrt{3}\sin 2\alpha-1}\)
z góry dziękuję
zamień sumę na iloczyn
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 9 lut 2008, o 13:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Brzesko
- Podziękował: 10 razy
zamień sumę na iloczyn
Ostatnio zmieniony 3 mar 2010, o 20:33 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
zamień sumę na iloczyn
To można zwinąć do ,,jednej funkcji" :
- rozpisz jedynkę
- zauważ
\(\displaystyle{ =\sqrt 3 sin2x-(cos^2 x-sin^2 x)=\sqrt 3sin 2x-cos 2x=...}\)
(wyłączyć dwa przed nawias, w nawiasie szukać funkcji różnicy kątów)
- rozpisz jedynkę
- zauważ
\(\displaystyle{ =\sqrt 3 sin2x-(cos^2 x-sin^2 x)=\sqrt 3sin 2x-cos 2x=...}\)
(wyłączyć dwa przed nawias, w nawiasie szukać funkcji różnicy kątów)