funkcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mOnisia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 sty 2010, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew

funkcje trygonometryczne

Post autor: mOnisia18 »

1. Na morzu widac z żaglówki światło latarni morskiej pod kątem o mierze 30stopni do poziomu. Po przepłynięcio 50 m w kierunku latarni światło latarni widac pod kątem o mierze 60stopni do poziomu. Oblicz wyusokośc latarni. Wynik podaj z dokładnością do 0,1m
slawekstudia6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: HRUBIESZÓW
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

funkcje trygonometryczne

Post autor: slawekstudia6 »

ułożymy 2 równania z 2 niewiadomymi
gdzie:
h-wysokość latarni
x-odległość od latarni przy kącie 30 stopni

\(\displaystyle{ \begin{cases} tg30= \frac{h}{x} \\ tg60= \frac{h}{x-50} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ