cosinus i tangens

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sławek1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

cosinus i tangens

Post autor: sławek1988 »

jak obliczyć \(\displaystyle{ cos150^{0} + tg300^{0}}\) bez kalkulatora oczywiscie?
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

cosinus i tangens

Post autor: Uzo »

zrób to z wzorów redukcyjnych

cos(180°-30°)+tg(360°-60°)=-cos30°-tg60°
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2006, o 14:19 przez Uzo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

cosinus i tangens

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ cos 150^{\circ}=cos(90+60)^{\circ}= -sin60^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ tg 300^{\circ}=tg(270+30)^{\circ}=-ctg30^{\circ}}\)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2006, o 14:16 przez ariadna, łącznie zmieniany 1 raz.
panterman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 9 paź 2005, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 16 razy

cosinus i tangens

Post autor: panterman »

\(\displaystyle{ \cos150^o \,=\, - \cos30^o}\)
\(\displaystyle{ \tan300^o \,=\, - \tan60^o}\)
ODPOWIEDZ