Znajdowanie długości 3 boku i miary kąta itp. ( 5 zadań)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Viedzmin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2009, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska

Znajdowanie długości 3 boku i miary kąta itp. ( 5 zadań)

Post autor: Viedzmin »

Witam, mam przykładowe pytania na sprawdzian, który będzie w tym tygodniu a nie wiem z której strony się za nie zabrać Z góry dziękuję za pomoc !

1.Znajdź długość trzeciego boku oraz miary kąta \(\displaystyle{ \alpha i \beta}\) w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnej 5 i przeciwprostokątnej 10cm.

2.Oblicz miarę kąta ostrego w trapezie równoramiennym jeśli podstawy mają dł. 9 cm i 13cm a obwód wynosi 32 cm.

3.Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ \alpha wiedząc, że tg \alpha -0.75 i 0 (stopni) < \alpha < 90(stopni)}\)

4.Zbuduj kąt \(\displaystyle{ \alpha wiedząc, że cos \alpha = \frac{3}{4}}\)

5.Rozwiąż równanie 4ctg \(\displaystyle{ \alpha -5=0}\)
ODPOWIEDZ