obliczyć wartość wyrażenia , uzasadnić istnienie kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mOnisia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 sty 2010, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew

obliczyć wartość wyrażenia , uzasadnić istnienie kąta

Post autor: mOnisia18 »

zad 1 wiadomo, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ \tg \alpha+\ctg \alpha=4}\).Oblicz
\(\displaystyle{ \sqrt{\tg^2 \alpha+\ctg ^2\alpha}}\)


zad 2 uzasadnij, że istnieje kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że:
\(\displaystyle{ \sin \alpha+\cos \alpha=\frac{5}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 3 mar 2010, o 09:29 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

obliczyć wartość wyrażenia , uzasadnić istnienie kąta

Post autor: tometomek91 »

2.
\(\displaystyle{ sin \alpha +cos \alpha =\frac{5}{3}\\
\frac{\sqrt{2}}{2}sin \alpha +\frac{\sqrt{2}}{2}cos \alpha =\frac{\sqrt{2}}{2} \cdot \frac{5}{3}\\
sin\frac{\pi}{4}sin \alpha + cos\frac{\pi}{4}cos \alpha=\frac{5\sqrt{2}}{6}\\
cos \left(\frac{\pi}{4}- \alpha \right)=\frac{5\sqrt{2}}{6}>1}\)
chrzanu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 22 paź 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

obliczyć wartość wyrażenia , uzasadnić istnienie kąta

Post autor: chrzanu »

ODPOWIEDZ